"Πάντες ἄνθρωποι τοῦ εἰδέναι ὀρέγονται φύσει" (Αριστοτέλης, Μετά τα Φυσικά, Βιβλίο Α' )

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πώς δημιουργήθηκαν... τα φάρμακα;

Όλοι γνωρίζουμε το γνωστό χάπι Viagra (βιάγρα) της εταιρείας Pfizer, το οποίο χρησιμοποιείται από μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, για την ενίσχυση της σεξουαλικής τους ζωής.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία που το κατασκευάζει, η λέξη "βιάγκρα", είναι αρχαία ελληνική. Προέρχεται από το "βία και "άγρα", που σημαίνει σύμφωνα με την εταιρεία "το κυνήγι της χαμένης ερωτικής ορμής". Βέβαια αυτό που είναι ακόμη πιο ενοχλητικό, είναι ότι αυτό δεν αποτελεί είδηση για τα ΜΜΕ. Δεν το γνωρίζει σχεδόν κανείς Έλληνας.

Να προσθέσουμε ακόμη χάριν ιστορίας, ότι η εταιρεία Bayer, κατασκευάζει την πρώτη ύλη για την ασπιρίνη. Η συνταγή για την ασπιρίνη όμως, περιγράφεται στα βιβλία του Ιπποκράτη. Τι κρίμα όμως η Ελλάδα δεν θα εισπράξει πνευματικά δικαιώματα!

Ακόμη και το φάρμακο "ALGON" προέρχεται απο το "άλγος".

Πολλές τέτοιες πληροφορίες περιέχονται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου «Αρχαίοι Έλληνες Ιατροί».   
Η κύρια ειδικότητά του είναι καθηγητής πανεπιστημίου στην ιστορία της επιστήμης.

Ένα απο τα σημαντικότερα συγγράμματα ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το σύγγραμα του Διοσκουρίδη. Περιέχει περίπου 1000 συνταγές για κατασκευή ιατρικών φαρμάκων [φάρμακο= φέρω+άκος (= θεραπεία, ίαση, ανακούφιση)]Τη σημερινή εποχή, παρ' όλη την πρόοδο της επιστήμης, είναι σε ποσοστό 75% ίδιες, με τις ουσίες που αναφέρει ο Διοσκουρίδης. Πριν απο 100 χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 95%, σύμφωνα με τον καθηγητή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.